Parliament Hill

Post Image

Location: Central London

Client: Private Client

Project Year: 2007

Cost: £500k - £2m

The property, a semi-detached house located on a quiet road leading to Hampstead Heath, comprised a maisonette and a flat, with an old extension to the rear. The brief was to form a modern and enjoyable single family home by extending the ground floor and integrating the rear garden with the new interiors.

The main architectural interventions to the exterior consisted of a new extension with a terrace above and redesign of the rear elevation to create large openings. The ground floor was opened up and connected to the new extension. The rear garden was excavated so as to be at the same level as the ground floor.

A large addition to the rear of the ground floor, tilted in plan from the lines of the main house in order to capitalise on the best outlook, was built to create the sitting area in the living room. Structurally the extension was challenging, since it had no column in the corner facing the garden. Two sliding doors meet at the corner with the ceiling above suspended in the air. A large opening, covered in structural glass, was formed over the extension, which lets diffused light into the depth of the living room.

The first floor of the house is dedicated to master bedroom, en-suite bathroom and walk-in wardrobe as well as a study. The master bedroom has direct access to the rear large terrace over the new extension.

Post Image

Interior

Post Image

Interior

Post Image

Interior

Post Image Interior Post Image Interior Post Image Interior