Newman Street

Post Image

Location: Newman Street, London W1

Client:

Project Year: 2011

Cost: Over £2m

Emrys Architects have taken an unattractive tired office building in a conservation area just North of Oxford Street and created sixteen private and seven affordable contemporary residential apartments whilst maintaining office accommodation on ground and lower ground floors.

The existing building was a 1970s concrete clad office with no visual redeeming features in an area with a mix of urban building types. This variety is illustrated by the different conditions at the front and rear of the building: Newman Street which is vertical Georgian pattern and Newman Passage which is mews in scale and populated by workshop type buildings.

The essence of the scheme was to strip the upper floors of the building back to the concrete frame to, fit out the interior to provide residential accommodation and then to cloak the converted shell in a new envelope. The scheme introduced a stoneclad elevation on Newman Street, re-modelling existing horizontal bands to form balconies allowing it to sit comfortably within the streetscape. The rear elevation has been rendered and timber clad with aluminium windows reinforcing the semi-industrial street scene.

Post Image

Bathroom

Post Image

Front elevation detail

Post Image

Entrance