New Barn

Post Image

Location: Felindre, Carmarthenshire, Wales

Client: Niall & Helen Maxwell

Project Year: 2012

Cost: £0 - £100k

The barn forms of one of three buildings that make up the settlement. The milking parlour was converted into the office to allow the farmhouse to be converted, the barn was built to provide temporary accommodation.

This was a self-build project, so we needed a form of construction that was easy to erect and clad, without being dependent on heavy plant and machinery. The parallam frame was templated and machined by the local carpenter and the timber frame panels made down the hill at the local timber frame company.

The material palette is one of practical economy; stained timber cladding and corrugated sheet to the exterior; concrete floor, dry lining boards to the walls, plywood to the ceiling internally. Heating is provided by two Dutch tile stoves, one in each main space with power in exposed conduit ducting.

This project was awarded the RIBA Welsh Architecture Award Small Project of the Year 2014.

Post Image

Front door, framed by stained vertical timber cladding.

Post Image

Wide external shot.

Post Image

New Barn in foreground and office in background.

Post Image New Barn in background, office in foreground. Post Image Large sliding door units provide future flexibility when used as a work/studio space. Post Image Main living area with view into kitchen. Post Image Main living and dining area. Post Image Dining area with office entrance in background. Post Image Bedroom space with exposed stud wall. Post Image Master bedroom. Post Image