Mazarin House

Post Image

Location: Woodford, London, UK

Client:

Project Year: 2014

Cost: £500k - £2m

Mazarin House is a new-build block of six flats recently completed in Woodford, London. The flats were designed using the latest digital modelling technologies to make the best possible use of the space, light and aspect of the site. Computer based design and fabrication systems allowed the use of more complex angles, freeing up each room in each flat to be unique rather than the typical stack of identical rectangular boxes. This meant that all the flats could be given a double-height living space with generous glazing facing south to make them superbly bright.

Mazarin House is on the forefront of a new movement in the UK to use wood in construction where brick or concrete have been more typical. Wood is the most sustainable building material available, a renewable resource that locks up carbon rather that emitting it. The walls, floors and roof panels were all cut off-site on computer-numerical-controlled (CNC) machines to high accuracies and erected on site in just 5 weeks. The building was designed from the outset to set the highest standards for the sustainable design of new-build flats. Where current UK homes emit an average of 6 tonnes of CO2 per year, the flats in Mazarin House emit just 1 tonne.

Post Image

Post Image

Post Image

Post Image Post Image Post Image Post Image