Luker House

Post Image

Location: Barnes, London

Client:

Project Year: 2014

Cost: N/A

Services Engineer, Henry Luker, commissioned a generously-sized family home in the village of Barnes in South West London. The site had severe constraints, including flood risk, privacy and daylight issues, so the form of the new house is heavily dictated by its context.

The house is subtly detailed. A British stock brick mimics the facing material of neighboring houses. The use of concrete, both at sunken ground floor level and in the form of an in-situ stair, makes reference to the previous industrial nature of the site. Complementing the brick and concrete, bronze is used sparingly throughout the house.

A two-storey mass hugs the rear boundary while single-storey ‘pavilion’ elements extend into the site, enveloping a courtyard. The ground floor living spaces, all of which open onto the courtyard, are sunken to ensure privacy and to enhance the sense of journey through a sequence of spaces, culminating in a generously proportioned living room.

Post Image

The ground floor of Luker House, showing living spaces, opening onto the courtyard. Photo by Olivier Hess

Post Image

Luker House, ground floor living space. Photo by Olivier Hess

Post Image

Luker House, ground floor Hall / kitchen. Photo by Olivier Hess

Post Image Luker House elevations