Farningham House Cottage

Post Image

Location: Kent

Client: Private Client

Project Year: 2012

Cost: £100k - £500k

Farningham House Cottage is an 18th Century Grade II listed property in the picturesque Kent village of Farningham. The cottage is adjoined to Farningham House, which is owned by the client’s parents. To the side and rear of the site, accessed from Horton Way are two buildings which belong to the cottage - an existing stables building and a smaller workshop building between the cottage and stables. All buildings face onto an internal courtyard belonging to the main house.

Emrys were instructed by the client to connect the cottage with both the workshop and stables buildings. Emrys proposed a glazed link which allowed the outbuildings to become part of the house whilst retaining the feeling of three separate buildings and the strong relationship with the courtyard. The contemporary glazed link has been designed to be highly sensitive to the existing historic fabric and the special nature of the courtyard garden in which it is situated, whilst responding to the very specific spatial requirements of the client. The beautiful verdant courtyard and the fig tree to the stables wall provide a backdrop to the glazed link. Structural glass and minimal fixings allow the glazed link to disappear into the courtyard.

The existing workshop has been refurbished to provide two new bedrooms with a mezzanine en-suite bathroom to the larger bedroom, accessible via the new glazed corridor. The newly refurbished stables building has a dining space to the ground floor, accessible from the glazed link and the rear yard which leads on to the garden of the main house. A new living room and kitchen has been created in the existing roof space, providing a large social space for entertaining friends and family.

Post Image

Kitchen

Post Image

Glazed link

Post Image

Bathroom