Beaumes de Venise

Post Image

Location: France

Client: Private Client

Project Year: 2011

Cost: £500k - £2m

This farm house in Beaumes-de-Venise was located in the midst of a large vineyard with views to the Dentelles de Montmirail to the side. The house, though charming externally and with a large, somewhat chunky terrace at first floor and a large extension to the side, had been neglected. Internally a new concrete structure inserted during the sixties had provided a new interior, including floors and ceilings as well as some walls.

The new design removed all the later extensions and the entire concrete internal structure. The original external walls of the main farmhouse and the roof were kept. A large new extension was created to the side to provide a new kitchen with direct access to the garden and external eating area. Internally the house was redesigned and a double height entrance hall was created with roof lights above to allow more vertical connection as well as helping with flow of air right through the house. A pergola which partially acts as a terrace for the first floor was formed to the south- facing elevation.

The entire area around the house was landscaped to form new external garden rooms of different shapes and sizes, using both vegetation and hard construction, to meet a variety of functions as well as to provide protection from the mistral. The external swimming pool was designed as part of the overall landscape.

The colour palette used the traditional local lime stone throughout, including the bathroom, and self- coloured render. The soft wood shutters are painted in light blue.

The most challenging issue in the design was how to make the new arrangements, both internally and externally, fit into the existing landscape

Post Image

External View

Post Image

External View

Post Image

External View

Post Image View into kitchen extension Post Image View under terrace Post Image Interior Post Image Interior Post Image Interior Post Image Interior Post Image External View