Beacon Stoves Showroom

Post Image

Location: Capel Iwan, Carmarthenshire, Wales

Client: Ben & Françoise Graham

Project Year: 2010

Cost: £100k - £500k

The single storey showroom nestles into the bank adjacent to the adjoining dwelling, so as not to deprive them of the south westerly light.

The building is built from trees felled and harvested from plantation land owned by the client; the douglas fir frame was designed, and a cutting schedule prepared, prior to the timber arriving at the sawmill. The surplus timber was used for cladding or furniture, with the remaining sold on.

The internal layout provides a flexible open plan retail floor area linked to an office, plant room, WC and stock room. Glazing to the south and west provide views out over open countryside, whilst increasing solar gain during winter months.

The project was awarded RIBA Welsh Small Project 2012 & RIBA Welsh Architecture Awards 2012.

Post Image

View of showroom from south west with entrance lobby to the left.

Post Image

Projecting entrance lobby viewed from the road with showroom at rear overlooking landscape.

Post Image

Main showroom space with panoramic views to the south and west.

Post Image Site context with warehouse in foreground. Post Image Site context with warehouse in background. Post Image Internally the structural members form a strong geometric framework. Post Image Exposed timber frame details. Post Image External cladding. Post Image Each timber member was prepared and jointed on site, fitting together like a 3D jigsaw.