Split House

Post Image

Location: London, UK

Client:

Project Year: 2009 - 2011

Cost:

<p>Marble Arch, London, 2009 - 2011 <br /><br /></p><p>Completed 2011, this project entails a complete rebuild of a mews house near Marble Arch and intends to bring maximum natural daylight into the North-facing residence, enclosed on three sides by two-storey party walls. Named “Split House,” the new design uses a central staircase to divide the private spaces (bedrooms, bathrooms) at the front of the house from the communal ones (dining room, kitchen, living room) at the rear. <br /><br />The clarity of the plan is legible in the material palette: the incisive staircase is constructed with a dark stained oak, visually playing on the idea of a shadow gap, and is lit from above by a frameless skylight to form a slot; in contrast the two sides are painted throughout in a range of subtle whites and creams. A new roof terrace enclosed by perforated mesh and a matching eternal staircase refers to a theme of transparency that is evident elsewhere in the house. A large frameless skylight is positioned over a double height void in the dining room, creating a dramatic conclusion to the house. <br /><br />Images © Ioana Marinescu </p>

Post Image

Post Image

Post Image

Post Image Post Image Post Image Post Image Post Image Post Image Post Image Post Image Post Image Post Image